Club informatie

Het clubreglement

Onze voetbalclub werkt volgens op voorhand gedefinieerde regels om zo een efficiënte werking van de club te garanderen. Onze voetbalclub werkt volgens op voorhand gedefinieerde regels om zo een efficiënte werking van de club te garanderen. Onze voetbalclub werkt volgens op voorhand gedefinieerde regels om zo een efficiënte werking van de club te garanderen. Onze voetbalclub werkt volgens op voorhand gedefinieerde regels om zo een efficiënte werking van de club te garanderen. 

Geschiedenis van de Veldkanteva's

"Onze voetbalclub is er één waar elke speelster zich thuis voelt en het beste van zichzelf geeft"
Jean De Breucker
Secretaris van de Veldkanteva's
De oudste autonome damesvoetbalclub van België en stamnummer bij de dames

De Veldkanteva’s werden in 1971 in de Grimbergse wijk Veldkant opgericht. Er kon geen betere naam bedacht worden voor de club. Met de Verbrande Brug kermis werd er een voetbalwedstrijd tussen dames gespeeld ,wat in die tijd een regelrechte sensatie was. Er waren immers nog niet veel vrouwen en meisjes die voetbalden. Een competitie bestond niet en als twee caféploegen het een keer tegen elkaar opnamen trokken daar altijd veel mannen naartoe. Dat was ook nu niet anders en iedereen scheen zich hartelijk te amuseren. Toen we nadien in het café nog wat zaten na te praten rijpte bij ons het idee om ook zo’n ploegje in het leven te roepen. Wij moesten op zoek gaan naar meisjes , de meesten voelden er niets voor en dachten zich in zo’n wedstrijd belachelijk te laten maken. Uiteindelijk kregen we toch 11 speelsters bij elkaar met vriendinnen, zusters en liefjes. De gemeente had ons intussen ook een veld ter beschikking gesteld in de Prinsenstraat en zo zagen de Veldkanteva’s uit Grimbergen het levenslicht. Vier maanden later speelden zij hun eerste wedstrijd tegen Malderen en verloren deze met 3-0, wat op zich een goed resultaat was.

 

Na enkele maanden werden er meer en meer wedstrijden gespeeld en kreeg de naam Veldkanteva’s een steeds een grotere weerklank in Grimbergen en omgeving. We bestonden nog geen jaar toen we deelnamen aan tornooien in Nederland en Duitsland. Wat als een grap was begonnen groeide uit tot een serieuze zaak. Er lieten zich op de duur zoveel meisjes aansluiten dat we verplicht zagen om een B ploeg en een jeugdploeg (11 jaar tot 14 jaar) op te richten. Dit succes was vooral te danken aan de trainers en het bestuur die de speelsters thuis gingen ophalen en daarna terug thuis afzetten voor de trainingen en de wedstrijden. Op een zeker moment reden we met 3 auto’s naar de wijk Kassei om 12 speelsters op te halen. Toen wilden wij natuurlijk in competitie uitkomen. De KBVB was wel ondertussen met damescompetitie gestart, maar helaas konden we in de eerste instantie nog niet aansluiten onder onze naam omdat de club ook een herenploeg moest hebben en speelden we een jaar onder de naam van FC Borgt. In 1974 is het reglement aangepast en van dan af zijn we ingeschreven in KBVB onder de naam VK Vedkanteva’s met stamnummer 08191. 

 

In de jaren zeventig bouwden we onze ploeg verder uit en behaalden we mooie resultaten in 1ste provinciale van Brabant. De grootste overwinning werd behaald tegen Tubeke met 23 – 0 wetende dat de wedstrijden toen 2x 35 minuten duurden. In 1976 krijgen we van de gemeente een nieuw plein ter beschikking op het Vliegplein die we plechtig lieten inhalen met de fanfare in aanwezigheid van burgemeester Mensalt en schepen van Sport, gevolgd door ons 1ste tornooi voor de dames en jeugd. In de jaren tachtig werden de eva’s drie keer kampioen van Brabant namelijk in 1983,1984 en 1987. Maar in de eindronde tussen alle kampioenen van elke provincie lukte het net niet om de promotie af te dwingen. Bij de derde maal in 1987 versloegen we in de eindronde de Limburgse kampioen Diepenbeek met 0-1 , en in de halve finale het Luxemburgse Aye met 1-2 en promoveerde naar 2de nationale. Met bijkomende versterkingen uit ploegen van 1ste nationale konden onze Eva’s zich 5 jaar in 2de nationale met wisselend succes handhaven. 

 

De verre verplaatsingen naar Oostende , Brugge , Aye , Naméche, Ellen en Hoof begonnen hun tol te eisen. Verschillende speelsters kregen het moeilijk om zich de hele dag vrij te maken. Een bijkomend probleem  was dat we onze wedstrijden een heel seizoen hebben moeten afwerken op de terreinen van Humbeek omdat de gasbranders in de kleedkamers afgekeurd waren en de gemeente de herstellingen niet wou uitvoeren na sluiting van het vliegveld. Hierdoor vielen inkomsten weg en konden we de zware verplaatsingskosten niet meer dekken. 

 

 In het begin van jaar 2000 konden we een aantal Brazilaanse speelsters aantrekken wat een streling was voor het oog, en dit deed het supportersaantal gevoelig deed stijgen, maar er zaten addertjes onder het gras. Voetbal was voor hun aanvallen en doelpunten maken maar van verdedigen hadden ze geen kaas gegeten. Daarnaast wist men nooit of ze aanwezig zouden zijn op de wedstrijd, maar voetballen konden ze als de beste. 

 

In 2013 verhuisden we van het vliegveld naar de Verbrande brug . Het terrein van het vliegveld moest plaats ruimen omdat deze zich in de groene zone van de Maalbeek bevindt. De voetbalclub Verbrande Brug was gestopt en een ideale plaats voor onze dames. Daar er in de media en de Belgische voetbalbond meer belangstelling ontstond in meisjesvoetbal kwamen er steeds meer meisjes en dames zich aanbieden om te leren voetballen. We besloten om terug met een B elftal in te schrijven. 

 

In 2014 startten we met de U16 en U13 en een jaar later met U11 en U9 en was de cirkel rond. Door het aantrekken van gediplomeerde trainers kunnen we onze Eva’s een goede opleiding geven wat leidde in 2022 tot eerste plaats in Brabant voor onze U16 meisjes. Wij hopen in de toekomst het meisjes- en damesvoetbal in Grimbergen en omgeving verder uit te bouwen en te verbeteren en dat de speelsters nog veel voetbalplezier zullen beleven aan hun geliefde sport in een kleine gezellige club genaamd VK Veldkanteva’s.

 

 

Fotogalerij

Volg ons op social media en mis niets van de Veldkanteva's!